Записи на домейни – описание, добавяне, редактиране


Въведение – обща информация за записи на домейни

Записите на домейни позволяват да конфигурирате „трафикa във Вашия домейн“. Всеки път, когато потребител на интернет отвори Вашата WWW страница или когато изпратите или получите имейл с адрес на Вашия домейн или когато използвате други услуги, напр. ftp или ssh, тогава се генерира т.нар. трафик във Вашия домейн.

Всеки домейн има конфигурация по подразбиране, което означава, че винаги се създават няколко записа на домейн. Записите на домейни се записват в т.нар. файл на зоната на DNS сървър. Записи на домейни, които можете да добавяте и редактирате:

ВАЖНО! За да може ionos.bg да гарантира правилното обслужване на записите на Вашия домейн, трябва да делегирате Вашия домейн към DNS сървъри ionos.bg (dns.online.pro, dns2.online.pro, dns3.online.pro).

Описание на записите

IP адрес (A) – А записът задава на Вашия домейн 32-битов IPv4 адрес. Благодарение на този запис, под въведения IP адрес ще бъде видим, напр. Вашият уебсайт и ще се обслужва електронната поща*, с други думи целият трафик във Вашия домейн ще бъде пренасочен към въведения IP адрес.

А записът се създава по подразбиране по време на задаването на Вашия домейн към сървър в ionos.bg. А записът към Вашия домейн можете да конфигурирате само и единствено във формата „Конфигурация на домейн“.

ВАЖНО! За един домейн може да има само един А запис. Не е възможно да пренасочите домейн към няколко IP адреса чрез Клиентския панел ionos.bg . Пренасочването на домейн към няколко IP адреса е възможно на специализиран сървър, напр. с използване на Round-robin DNS, Load balancing.
Можете да създадете множество А записи, но само за субдомейни във Вашия домейн (за всеки субдомейн поотделно). За да добавите, изтриете и редактирате А запис (за субдомейни), вижте третата част на тази статия (касае само субдомейни).
*ВАЖНО! Да предположим, че домейнът е зададен на сървър в ionos.bg. В случай, че домейнът е насочен към външен IP адрес, не забравяйте, че MX записът на домейна ще бъде настроен по подразбиране на „10 именауслугата.ionos.bg“. Това означава, че електронната поща ще продължава да се обслужва от сървър в ionos.bg. Докато WWW страницата под адреса на домейна ще се показва от въведения IP адрес.

Ако искате да пренасочите обслужването на пощата към външен сървър, следва да въведете неговия адрес (напр. „имейл.другсървър.бг“) в полето „Пренасочване на поща (хост)“. Прочетете повече за това на този адрес. За повече информация относно пренасочването на пощенския трафик вижте по-долу в описанието за MX запис. При избрани услуги е невъзможно да се насочи домейн с помощта на A запис към IP адрес на тези услуги, тъй като изброените услуги нямат уникален IP адрес.

IPv6 адрес (AAAA) – АААА записът задава на Вашия домейн 128-битов IPv6 адрес. Този запис е отговорен за същото, за което А записа, освен, че използва по-съвременен протокол (IP версия 6).

В момента не е необходимо да създавате този запис, но в бъдеще IPv6 протоколът ще извади IPv4 протокола от употреба, така че си струва още сега да имате създаден този. Следователно, ionos.bg създава този запис автоматично, в момента на задаването на домейн на сървър в ionos.bg.
За повече информация относно IPv6 (AAAA) записът, вижте RFC 1886 спецификацията.

Адрес на пощенски сървър (MX) – С помощта на MX запис, можете да насочите трафика на електронната поща към друг външен сървър, който може да поеме (временно или постоянно) трафика на електронната поща във Вашия домейн. Този запис се използва при стартиране на собствен сървър за електронна поща. MX записът по подразбиране се създава по време на задаването на Вашия домейн към сървър в ionos.bg. MX запис за Вашия домейн можете да конфигурирате само и единствено във формата „Конфигурация на домейн“. За повече информация, моля посетете този адрес.

За един домейн може да съществува само един MX запис. Можете обаче да създадете множество MX записи, но само за субдомейни във Вашия домейн (за всеки субдомейн поотделно).

ВАЖНО! Само при ситуация, когато Вашият домейн е зададен на сървър в ionos.bg, MX записът ще позволи да пренасочите пощата към външен сървър (различен от ionos.bg .
  • В полето „Пренасочване на поща (имейл адрес)“ можете да въведете само един имейл адрес, напр. иван.иванов@другапоща.бг.
  • В полето „Пренасочване на поща (хост)“ можете да въведете името на хост под формата:
    “другапоща.бг” или “другапоща.бг/другапоща1.бг” или “другапоща.бг/другапоща1.бг/другапоща2.бг”.

Адрес на DNS сървър (NS) – Този запис задава адрес на Вашия домейн на сървърите на DNS имена. NS записът се създава по подразбиране по време на задаване на Вашия домейн на сървър в ionos.bg. Можете да конфигурирате NS запис за Вашия домейн само и единствено във формата „Конфигурация на домейн“. За повече информация, моля посетете този адрес.

За един домейн може да съществува само един NS запис. Можете да създадете множество NS записи, но само за субдомейни във Вашия домейн (за всеки субдомейн поотделно).
Записът NS също така позволява да пренасочвате трафика от Вашия субдомейн (напр. магазин.вашиятдомейн.бг) към DNS сървъри, различни от ionos.bg, напр. „dns.другсървър.бг“ и „dns2.дръгсървър.бг“. Такава конфигурация ще доведе до това, че само трафикът във Вашия субдомейн ще бъде делегиран на сървър на друг оператор. Основният домейн (напр. „вашиятдомейн.бг“) ще продължи да сочи към DNS сървъри ionos.bg. Благодарение на това, Вашия субдомейн може да бъде независимо управляван от администраторите на външния сървър и настройките за основния домейн „вашиятдомейн.бг“ няма да се променят.
Пример: Притежавате домейн „вашиятдомейн.бг“. Този домейн се обслужва на DNS сървъри ionos.bg. Междувременно, WWW страницата на Вашия магазин се намира на различен (от ionos.bg ) сървър. Искате под адрес „магазин.вашиятдомейн.бг“ да се показва WWW страницата на Вашия магазин. За тази цел е необходимо да се делегира субдомейнът „магазин.вашиятдомейн.бг“ чрез добавяне на един NS запис, сочещ към DNS сървъри на външен оператор, напр. „dns.другсървър.бг“ и „dns1.другсървър.бг“.

Алиас на друг хост (CNAME) – Позволява да идентифицирате алиас (алтернативно име) за А запис на домейН.

Пример: Ако имате два домейна „вашиятдомейн.бг“ и „другвашдомейн.бг“, тогава можете да настроите CNAME запис така, че „другвашдомейн.бг“ да сочи към „вашиятдомейн.бг“, тоест няма значение кой от двата адреса ще въведе потребителят в браузъра, защото винаги ще се отваря същата WWW страница.
Този запис е много добро решение за създаване на т.нар. записи wildcard и за субдомейни, които са много и техните IP се повтарят.

Обратен адрес (PTR) – Този тип запис се използва за облсужване на т.нар. Reverse DNS (revDNS), тоест превеждане на IP адреси (напр. 212.127.23.31) на техните домейн имена (напр. „вашиятдомейн.бг“), известни също като обратно търсене. Някои пощенски сървъри провеждат контрол за съответствие на revDNS запис с DNS, и в случай на несъответствие, отхвърлят връзката със съобщение “4.7.1 Client host rejected: cannot find your hostname”.

ВАЖНО! За да създадете PTR запис за Вашия домейн, свържете се с доставчика на IP адреса, към който е насочен Вашият домейн. Например, ако домейнът е насочен към IP адрес: „212.85.96.1“, за да създадете PTR запис за такъв домейн, следва да се свържете с администратора, който Ви предоставя този IP адрес.
ВАЖНО! Ако Вашият домейн води до IP адрес на сървър в ionos.g, тогава ще можете да промените revDNS за такъв IP адрес. Създаването на PTR запис за домейн, насочен към IP адрес в ionos.bg ще бъде възможно, ако имате уникален IP адрес на сървъра. За да промените revDNS, влезте в Административния панел ionos.bg -> Услуги -> Хостинг -> Предпочитания. Въведете собствен PTR запис, въвеждайки домейн името.

Текстово поле (TXT) – Позволява да добавите произволен текст към запис на домейн. Той може да се използва и за имплементиране на спецификацията Sender Policy Framework (SPF). Този запис също често се използва за проверка на правото на собственост на домейн в приложенията на Google. Създаването на TXT запис не нарушава текущия поток на пощата, както и няма влияние върху други съществуващи услуги.

Запис на услуга (SRV) – Позволява да въведете повече количество информация за услугата – отколкото само IP адрес. Възможно е посочването на напр. номера на порт, на който дадена услуга работи или приоритет, както и теглото за даден запис. SRV записът често се използва за конфигуриране на услугата Jabber (XMPP) в собствен домейн. SRV записът позволява да посочите напр. номера на порт, на който работи дадена услуга.

Регистрирайте домейн и вземете евтин хостинг

Регистрирайте собствен адрес в интернет още днес. Дори ако Вашият мечтан домейн е зает, нашата интелигентна търсачка ще Ви подскаже допълнителни възможности.


  • Полезна ли беше статията?
  • така   не
Търсене
Generic filters
Tylko dokładne dopasowania
Szukaj w tytułach
Szukaj w treści
Filter by Article Categories
Чести въпроси
Регистрация на услуга
Клиентски панел
Домейни
Хостинг
Автоматичен инсталатор на CMS
база данни
FTP
електронна поща
Webmail
Програми за електронна поща
SSL сертификати
Website Builder
Microsoft Office 365
Google Workspace
сигурност
База знания
WordPress
или