Живот на домейна – кога домейнът ще бъде свободен?


Всеки домейн има конкретен жизнен цикъл, който определя момента на регистрация на домейн и края на абонаментния период. Освен това има допълнителни периоди в живота на домейна, като например резервацията и периода на изтичане. Въпреки че тези механизми са се променили през последните години, те могат да бъдат важна информация, ако решим да регистрираме домейн или да го възстановим.

Следната статия обяснява какъв е жизнения цикъл на домейна и кога домейнът ще бъде свободен да се регистрира повторно. Когато анализирате жизнения цикъл на домейна имате възможност да използвате базата данни whoIS. Той посочва датата на регистрация и края на абонаментния период.

Въвеждането

Интернет домейните имат собствен жизнен цикъл, т.е. времето от момента, в който домейнът е регистриран до завръщането му в пула от свободни имена. Жизнения цикъл на всеки домейн зависи от правилата на системния регистър, който управлява дадения домейн. Жизнения цикъл на даден домейн зависи от вида на домейна – например жизнения цикъл за домейни .bg е различен от жизнения цикъл на глобалните домейни, например .com.

Пример за различен живот на домейн може да бъде .to домейн, който може да бъде регистриран само за период от 2, 3, 5 или 10 години. В случай на домейн с разширение .eu времето за карантина (т.е. времето, когато домейнът не работи, но абонатът все още може да плати за него) е различен и възлиза на 40 дни.

Глобален домейн (.com, .net, .org, .biz, .info)

ВАЖНО! Имайте предвид, че глобални домейни можете да удължите на стандартната цена до 30 дни след изтичането на домейна. След този период на домейна се начислява допълнителна такса за повторно активиране / възстановяване на домейна.

Европейски домейн .eu

За европейските домейни беше въведена актуализация на жизнения цикъл на 15.09.2014 г. Съгласно новите правила европейските домейни, регистрирани след 15.09.2014 г., изтичат точно една година след датата на регистрацията, а не в края на календарния месец, както преди. След изтичането на домейна той влиза в така наречената карантина (40 дни), през която ще трябва да заплатите допълнителна такса за възстановяването му.

Пример: домейн .eu, регистриран на 20.10.2014 г. за период от 1 година, ще изтече на 20.10.2015 г. (ако не бъде удължен). След изтичането на периода, домейнът ще бъде в така наречената карантина, която продължава 40 дни. Едва след това домейнът ще се върне в пула от безплатни имена.

ВАЖНО! В момента на изтичане на домейна се начислява допълнителна такса за повторното му активиране / възстановяване на домейна.

Домейни .eu, регистрирани преди 15 септември 2014 г., подлежат на предишната политика на жизнен цикъл

Регистрирайте домейн и вземете евтин хостинг

Регистрирайте собствен адрес в интернет още днес. Дори ако Вашият мечтан домейн е зает, нашата интелигентна търсачка ще Ви подскаже допълнителни възможности.


  • Полезна ли беше статията?
  • така   не
Generic filters
Tylko dokładne dopasowania
Szukaj w tytułach
Szukaj w treści
Filter by Article Categories
Чести въпроси
Регистрация на услуга
Клиентски панел
Домейни
Хостинг
Автоматичен инсталатор на CMS
база данни
FTP
електронна поща
Webmail
Програми за електронна поща
SSL сертификати
Website Builder
Microsoft Office 365
Google Workspace
сигурност
База знания
WordPress
или