Какво е домейн? какво е хостинг?Чудите се какво е домейн? Какво представлява уеб хостинг? Това са задължителни компоненти, за да можете да се появите в интернет пространството. Домейн е вашият уеб адрес, а хостингът е място в мрежата за файлове, уеб сайтове и пощи. Домейнът не е елемент, включен към хостинга и обратно. Заедно те са набор от услуги, благодарение на които можете да имате собствен уеб сайт или поща в собствения си домейн.

Важно! Термините хостинг и сървър често се използват взаимозаменяемо поради директната им връзка. Сървъра е устройство, което предоставя специфични ресурси: памет, капацитет, мощност, система, а хостинга е място на сървъра резервирано за потребителите. Хостингът е готово решения за крайния клиент, защото има проста система за управление, разпределени ресурси и активни сървърни функции, например FTP сървър, пощенски сървър (т.е. поща и FTP поддръжка разрешена).

Ако искате да се появите в интернет, първо трябва да разберете какви са отделните услуги, от които може да се възползвате. Познаването им е важно с оглед на потвърждаване на собствените си нужди и избора на правилните услуги.

Какво е домейн? какво е хостинг?

Домейн (напр. www.imedomen.bg) е уникален Уеб адрес, на който се предлагат услуги (напр. уеб сайтове, електронна поща, FTP сървър). Името на домейна е уникално и не може да бъде използвано от повече от един потребител в мрежата. Важен аспект от притежаването на домейн е, че той може да бъде прехвърлен.

Имайте предвид, че даден домейн е уникален уеб адрес, който води до хостинг и съдържанието което се намира в него.

ВАЖНО! Имайте предвид, че ако искате да създадете само едно имейл в адреса на домейна си (например office@imedomen.bg), можете да го направите само след като сте регистрирали домейна си.

Хостингът е пространството, където съхранявате файловете си, за да ги направите достъпни в интернет. Домейн може да бъде свързан към сървър например, за показване на съдържанието му на адрес на домейн или за създаване на имейл полета в адрес на домейн (например office@imedomen.bg).

Съдържанието на сървъра може да се разбира като файлове (напр. файлове на уеб страници), които могат да се показват, когато въвеждате адреса на домейна в браузъра. Тези файлове най-често са самият уеб сайт. Домейнът, насочващ към конкретни ресурси, може да покаже много повече информация, например действителни изтегляния (ваканционни снимки), архиви и т.н.

Домейнът има възможност да има така наречените поддомейни, т.е. допълнителни адреси, създадени в адреса на домейна, например blog.domen.bg и т.н. Създавате ги безплатно в рамките на домейна си. Можете да ги пренасочвате към различни местоположения, да създавате няколко страници или да споделяте няколко ресурса.

На сървърите в ionos.bg можете да:

  • Създаване на свой собствен уебсайт
  • създаване на e-mail кутии за себе си и вашите служители,
  • съхранявате файловете си, като по този начин имате достъп до тях от всяка точка на света.
Пример: Ако имате само хостинг (няма да имате регистриран домейн), тогава хостинг съдържанието (напр. уеб сайт) може да се разглежда на адреса на безплатен работен домейн, който е включен безплатно с всеки хостинг. Например, ако сте регистрирали хостинг с име „server123456“, тогава уеб сайтът, поставен на този хостинг, може да се покаже на адрес: „http://serwer123456.online.pro“. Ако създавате имейл кутии на такъв сървър, можете да използвате примерните адреси:

  • Office@imedomen.bg
  • Ime.familia@imedomen.bg

Ако имате домейн и хостинг, това е достатъчно, за да присъствате в интернет пространството, да отворите блог, да съхранявате данни или провеждате кореспонденции на електронна поща. Можете да засилите сигурността на данните, като разширите услугите си с SSL сертификат. Той ще гарантира защитата на данните от уебсайта и по време на електронната кореспонденция. Тези 3 услуги са основа на правенето на бизнес в интернет.

Регистрирайте домейн и вземете евтин хостинг

Регистрирайте собствен адрес в интернет още днес. Дори ако Вашият мечтан домейн е зает, нашата интелигентна търсачка ще Ви подскаже допълнителни възможности.


Сигурен хостинг за Вашата WWW страница

Приготвихме място, където Вашата WWW страница и електронна поща ще са на сигурно място.


  • Полезна ли беше статията?
  • така   не
Generic filters
Tylko dokładne dopasowania
Szukaj w tytułach
Szukaj w treści
Filter by Article Categories
Чести въпроси
Регистрация на услуга
Клиентски панел
Домейни
Хостинг
Автоматичен инсталатор на CMS
база данни
FTP
електронна поща
Webmail
Програми за електронна поща
SSL сертификати
Website Builder
Microsoft Office 365
Google Workspace
сигурност
База знания
WordPress
или