Как да препиша домейн на сървър в контролния панел?

В статията ще намерите инструкции как да препишете домейн нахостинг на ionos.bg.

Чрез клиентския панел ionos.bg можете да препишете на сървъра: домейн, регистриран на ionos.bg или външен домейн (заплаща се на друг оператор). След като зададете домейн, ще можете да го използвате, например при изграждане на уебсайт или създаване на имейл кутии в адреса на домейна (напр. fashion@ivadobreva.bg). Например, можете да зададете домейн на сървър на ionos.bg, за да обработва поща, създадена на този сървър, докато уеб трафикът може да бъде пренасочен към уебсайт, публикуван на външен сървър (или обратно).

Преди да препишете външен домейн на сървър или хостинг, трябва да добавите домейна към таблото за управление на ionos.bg.

ВАЖНО! Преди да започнете делегация в ionos,bg, тя трябва да бъде добавена към клиентския панел на ionos.bg. След добавяне на външен домейн, ще научите адресите на DNS сървъри ionos.bg, на които домейнът трябва да бъде делегиран чрез панела за администриране на външния оператор. Само след добавяне на външен домейн към клиентския панел на ionos.bg ще бъде възможно да го делегирате на подходящите ionos.bg DNS сървъри

Как да прeпиша домейн на сървър?

Терминът сървър, използван в това ръководство, може да означава: хостинг, WordPress хостинг, website builder, eShop или друга услуга, на която е възможно да бъде преписан домейн.

  1. Влезте в клиентския панел на ionos.bg
  2. Отидете в секцията Уеб услуги и след това кликнете върху името на хостинга, на който искате да препишете домейн.
  3. В секцията Зададени домейни щракнете върху Задаване, за да препишете домейн или всички, за да проверите текущо зададените домейни.
    • преди да присвоите домейн (регистриран и платен в ionos.bg), си струва да проверите в раздела домейни дали той вече не е преписан към друга услуга,
    • преди да бъде преписан към външен домейн (т.е. платен от друг оператор) на сървъра, домейнът трябва да бъде добавен към клиентския панел на ionos.bg.
  4. Формулярът за присвояване на домейн се появява на екрана. Изберете домейна, който искате да присвоите на този сървър. Ако не можете да намерите домейна в списъка, проверете дали е в профила ви.
  5. Ако в момента не е необходимо да насочвате домейна към директория или да настроите имейл пренасочвания, щракнете върху Изпрати, за да препишете домейна на избрания сървър.
    Домейнът, присвоен по този начин, може да се използва за създаване на имейл кутии, например office.imedomen.bg.

Как да препишете домейн на сървър?

Терминът сървър, използван в това ръководство, може да означава: хостинг, WordPress хостинг, website builder, eShop или друга услуга, на която е възможно да бъде преписан домейн.

  1. Влезте в клиентския панел на ionos.bg
  2. Щракнете върху секцията WWW услуги, която се намира в менюто от лявата страна на екрана.
  3. С избрания сървър щракнете върху Опции → задай на домейн.
    Преди да препишете външен домейн (т.е. платен от друг оператор) на сървъра, домейнът трябва да бъде добавен към клиентския панел на ionos.bg.
  4. Формулярът за присвояване на домейн се появява на екрана. Изберете домейна, който искате да присвоите на този сървър. Ако не можете да намерите домейна в списъка, проверете дали е в профила ви.
  5. В секцията Уеб настройки изберете вида на пренасочването на уеб трафика във вашия домейн:
    • Основна директория на сървъра – Изберете тази опция, ако искате да препишете домейна на главната директория на вашия сървър. Имайте предвид, че ако вашата уеб страница е в поддиректорията, избирането на тази опция няма да я покаже на адреса на домейна. В тази ситуация изберете една от опциите за пренасочване на домейна към поддиректория.
    • URL адрес – можете да посочите съществуващ уеб сайт в интернет – можете да въведете адреса на уебсайта, който трябва да бъде пренасочен (напр. http://imedomen.bg/index.html).
    • Поддиректорията без разделяне на уеб сайта — Изберете тази опция, ако имате общи файлове за няколко домейна. Забраняването на разделянето на услугата решава неудобството, свързано с някои CMS.
    • Поддиректорията с разделяне на сайта — Изберете тази опция, ако имате няколко уеб страници. Това ще изолира домейна от останалите (тази функция се нарича „chroot”). Разделянето на уеб страница увеличава защитата на файловете, които се публикуват в дадена директория.
    • 301 към външен домейн – Пренасочване 301 е начин за пренасочване на потребител от един URL адрес към друг (напр. разположен на външен сървър или разположен на същия сървър, но на различно място). Това е най-доброто решение от гледна точка на позиционирането на даден уебсайт в търсачките.
    • Запис А – Ако искате да насочите целия уеб трафик в домейна към сървърите на външен оператор (различен от ionos.bg), изберете тази опция и въведете IP адреса на сървъра на външния оператор. Изберете тази опция, когато искате да използвате само електронна поща в ionos.bg, и когато имате домейн, разположен на сървъра, а другите услуги (уеб сайт и тн.) са поддържани от сървъри на външен оператор.
    • Не искам да получавам страници на този сървър и запис А няма да бъде създаден за този домейн — изберете тази опция, ако искате да присвоите домейна на сървъра, а само за целите на имейла. След като присвоите домейн по този начин, ще можете да присвоите домейна на друг сървър, като създадете a запис в зоната на домейна сами (насочване на домейна към IP адреса на друг сървър).
      Когато преписвате домейн на клиентския панел, се създава заместващ CNAME запис
  6. В секцията Препращане на поща можете да пренасочвате имейл, който пристига на адреса на домейна ви. Променете настройките си за препращане на поща, ако не искате имейлът ви да идва в хостинга в ionos.bg. В долната част можете също да промените настройките на функцията „Catch-All“.
  7. За да промените препращането на пощата, изберете типа пренасочване:
    • Вашият сървър — Изберете тази опция, ако искате целият имейл трафик във вашия домейн да бъде насочван към сървър в ionos.bg. Имейл кутиите, създадени на този сървър, ще могат да използват имейл адреси под формата на например kowalski@twojadomena.pl.
    • Друг сървър (MX записи) – Изберете тази опция, ако искате да насочите целия имейл трафик към домейна си към друг външен сървър.
    • Препращане по имейл – След като изберете този тип препращане на поща, в полето по-долу въведете един имейл адрес, към който ще бъдат насочени всички съобщения, изпратени до който и да е имейл адрес в конфигурирания домейн (напр. office@imedomena.bg или ivanov@imedomena.bg).
    • Без поддръжка на поща (без MX записи) — Изберете тази опция, ако не искате да създавате MX записи. Това означава, че домейнът ви няма да има разрешен имейл. Ако изберете тази опция, имейл кутиите, създадени на вашия хостинг в ionos.bg, няма да могат да използват адреса на домейна ви.
    • Catch-All – разрешаването на тази функция ви позволява да прихващате имейл съобщения, изпратени до несъществуващи или неправилно въведени пощенски адреси, създадени в домейна.
  8. Когато щракнете върху Изпращане, настройките на домейна ви се записват. Изчакайте няколко минути настройките да се обновят. След обновяване на настройките домейнът ще бъде преписанн на сървъра.
    Ако щракнете върху Изпрати, получавате съобщение за грешка, което гласи: „Възникна грешка при присвояване на домейн на сървъра. Няма делегиране на DNS сървърите на доставчика“, това означава, че се опитвате да промените настройките на външен домейн, който е добавен към ionos.bg, но все още не е делегиран на DNS сървъри ionos.bg.

    • Ако вече сте направили делегации на подходящите DNS сървъри ionos.bg, тогава трябва да изчакате DNS сървърите да се опреснят (отнема до 30 часа). След този път изпълнете отново операциите по преписване на домейна на хостинга.
    • Ако все още не сте извършили делегиране на домейн, изпълнете тази операция чрез панела за администриране на оператора, на който домейнът е регистриран в момента.

Предупредителни съобщения при пренасочване на трафика на домейни

По-долу са описани предупредителни съобщения, които потенциално могат да бъдат показани по време на процеса на преписване на домейн на сървър в ionos.bg.

В момента на този домейн вече е преписан запис A…

Това съобщение ви предупреждава, че вече е създаден A запис за домейна, който искате да препишете на сървъра (може да сте добавили записа по-рано в зоната на домейна). Игнорирането на това предупреждение и запазването на вашите промени може да доведе до спиране на правилната работа на услугата Ви.

В тази ситуация предлагаме да проверите дали създадения за домейна текущ запис A е необходим и да препишете повторно домейна, напр. след изтриването на този запис А.

Вече имате закачена поща към този домейн

Когато вече сте създали MX записи към домейн (който искате да препишете към сървъра), може да видите съобщение „Вече имате поща, закачена към този домейн.“ В тази ситуация предлагаме да изтриете MX записите, преди да препишете домейна към сървъра

Хостинг, създаден за Wordpress

Имате ли WWW страница във WordPress? Ние също обичаме тази система за уебсайтове. Ето защо създадохме хостинг специално за нейните потребители.


  • Полезна ли беше статията?
  • така   не
Generic filters
Tylko dokładne dopasowania
Szukaj w tytułach
Szukaj w treści
Filter by Article Categories
Чести въпроси
Регистрация на услуга
Клиентски панел
Домейни
Хостинг
Автоматичен инсталатор на CMS
база данни
FTP
електронна поща
Webmail
Програми за електронна поща
SSL сертификати
Website Builder
Microsoft Office 365
Google Workspace
сигурност
База знания
WordPress
или