Как да разберете кой притежава домейна?


Въз основа на приложимото право, включително относно защитата на личните данни, както и въз основа на вътрешни нормативни актове на регистрите, страната на тяхната работа, информацията за собственика на домейна може да бъде публична, тайна или само частично скрита. Благодарение на защитата на личните данни, данните на субекта могат да бъдат заменени с данните на фирмата предоставяща такава услуга.

Основният източник на информация за абоната на домейна, освен самия абонат, е така наречената база данни WHOIS. WHOIS се основава на публичен TCP протокол, който ви позволява да заявите DNS бази данни за проверка на информация за собственика на домейна, например IP адрес, DNS сървъри, дати на изтичане, дейност и данни за контакт (ако са налични). Необходимо е да се отбележи тук, че горепосочената информация за домейни не е тайна информация.

Как да разберете на кого е дадения домейн?

Най-лесният начин да проверите информацията за домейна е да използвате уеб сайтове, които лесно заявяват DNS бази данни за домейн. Такива механизми се предоставят от регистрите на домейни, т.е. техните доставчици.

Проверката на домейна не само ви позволява потенциално да получите информация за собственика, но често помага и при контакт със собственика на услугите и ви позволява да проверите дейността / наличността на домейна в мрежата, правилното му функциониране.

Национален домейн .BG и глобален домейн, напр. .COM

Най-популярната услуга, която ви позволява да проверявате данни в глобални домейни, е уебсайтът www.who.is. Просто посетете сайта, въведете името на домейна (без WWW) и получете информация за домейна, който търсите. www.who.is ви позволява да проверите всеки достъпен домейн в интернет, .bg домейни, .com домейни и европейския домейн .eu. Има някои ограничения (прочетете нататък).

Сайтът www.who.is е популярен и удобен, защото работи бързо, адресът му се запомня лесно и не изисква допълнителна проверка дори под формата на reCAPTCHA. Позволява ви да проверите домейн много бързо.

Тук можете да намерите информация:

  • СТАТУС: домейнът активен ли е? Какво се случва с домейна в момента?
  • ИЗТИЧА НА: кога изтича домейнът?
  • РЕГИСТРИРАН НА: кога домейнът е регистриран за първи път?
  • АКТУАЛИЗИРАНО НА: последната основна модификация на домейна?
  • СЪРВЪРИ: имената на DNS сървърите, към които сочи домейнът (пощата и уеб страниците се хостват там по подразбиране)?
  • РЕГИСТРАТОР НА ДАННИ: т.е. поредица от информация за домейна и неговия собственик и регистъра, в който е създаден.

Ако домейнът е регистриран на физическо лице, данните на абоната ще бъдат напълно скрити. Преди влизането в сила на разпоредбите за защита на личните данни, физическото лице можеше самостоятелно да определи дали данните в базата данни WHOIS ще бъдат видими или не. В момента тези данни са винаги скрити, без възможност да бъдат разкрити.

Допълнително: www.who.is база данни при заявка за регионален домейн, напр. Imedomen.bg, ще върне само информация, че домейнът вече е зает. В случай на европейски домейн, той показва основна информация за самия домейн, но за повече данни насочва към базата данни www.eurid.eu

След въвеждане на заявката в търсачката на Google: „whois“ намираме много подобни уебсайтове. Някои от тях показват информацията по-горе или повече, като самия сървър, IP адрес и активност на уебсайта. Например, един от уебсайтовете, които използват базата данни WHOIS, може да покаже, че има 9 други уебсайта, работещи на сървъра, който търси домейна.

Европейски домейн .EU

Уебсайтът www.eurid.eu отговаря за предоставянето на информация от DNS базата данни за европейски домейни. Това е най-доброто място да започнете да търсите информация за собственика на домейна или неговата основна конфигурация и работа.

Уебсайтът www.eurid.eu предоставя основна информация за собственика на домейна и много ограничено количество информация за самия домейн. Ограничено, но достатъчно, за да разберете на кого принадлежи домейнът. Базата данни WHOIS предоставя имейл адреса, посочен за контакта. Независимо дали домейнът е регистриран на физическо лице или на фирма.

  • СЪРВЪРИ ЗА ИМЕНА: кои DNS сървъри сочат към домейни, т.е. къде се поддържа технически?
  • СТАТУС: какво се случва с домейна? домейна активен ли е?
  • РЕГИСТРИРАН: кога е регистриран домейнът? Тази информация е важна, ако помним, че всеки домейн е активен 12 месеца или кратно на една година.
  • РЕГИСТРАНТ И КОНТАКТ: къде е регистриран домейнът и кой е неговият собственик? Повече информация ще се покаже, когато домейнът бъде регистриран към компанията.

Как да проверя дали даден домейн е свободен за регистрация?

Най-лесният начин да проверите дали можете да регистрирате домейн или да станете негов собственик е да отидете на www.ionos.bg и да използвате нашата собствена търсачка. Търсенето на домейн за регистрация ви позволява да избирате от стотици разширения на домейн, налични за регистрация. Ако избраният домейн не е достъпен за регистрация, търсачката ще предложи свързани домейни или домейни с допълнителни разширения.

Някои домейни се виждат като недостъпни за регистрация, но също така не са активни в Интернет. Такива домейни могат да бъдат поставени под карантина в зависимост от регистъра, който ги управлява. Поради тази причина, дори домейнът да не е достъпен, струва си да проверите в WHOIS базата данни какво наистина се случва с него.

Регистрирайте домейн и вземете евтин хостинг

Регистрирайте собствен адрес в интернет още днес. Дори ако Вашият мечтан домейн е зает, нашата интелигентна търсачка ще Ви подскаже допълнителни възможности.


  • Полезна ли беше статията?
  • така   не
Generic filters
Tylko dokładne dopasowania
Szukaj w tytułach
Szukaj w treści
Filter by Article Categories
Чести въпроси
Регистрация на услуга
Клиентски панел
Домейни
Хостинг
Автоматичен инсталатор на CMS
база данни
FTP
електронна поща
Webmail
Програми за електронна поща
SSL сертификати
Website Builder
Microsoft Office 365
Google Workspace
сигурност
База знания
WordPress
или