По какво се различава G Suite от Gmail?

Милиони потребители по целия свят използват Gmail поща. Те правят това както за частни, така и за търговски цели, напр. като се свързват със своите контрагенти. Докато изпращането на няколко снимки до семейството си по имейл не е изненадващо, то използването на пощенска кутия в домейн gmail.com се отразява негативно на професионализма и имиджа на Вашия бизнес. За да промени това, Google създаде пакет, посветен на компаниите – G Suite (преди известен като Google Apps for Work). По какво се различава от стандартната пощенска кутия от Google?

G Suite е собствен домейн в имейл адрес

Основата за изграждането на добър имидж е използването на пощенски адрес, който ще бъде лесен за запомняне от Вашия клиент и в същото време четлив и уникален. За съжаление, в българския (и не само) интернет все още може да се попадне на много „фирмени“ имейл адреси, които са добри, но само от гледна точка на собственика на този адрес. Извършете лесен тест – намерете в списъка по-долу адрес, който асоциирате с онлайн магазин, продаващ обувки.

иван193_софия@gmail.com
мария_сладуранка917@gmail.com
контакт_офис85@gmail.com
инфо@интересниобувки.бг

продавач99_пловдив@gmail.com

Няма да ви питаме за резултата. Помислете за още един факт – кой от тези имейл адреси ще Ви позволи да асоциирате под кой интернет домейн можете да намерите споменатия онлайн магазин?

Лесно?

При традиционната пощенска кутия gmail.com, вие сте „обречени“ да използвате домейна gmail.com след знак @, което означава, че адресът Ви престава да бъде (преди всичко никога не е бил такъв) разпознаваем. Безплатната версия на пощата просто има своите недостатъци и един от тях е липсата на уникалност.

G Suite пакетът решава този проблем, тъй като благодарение на него можете да свържете собствения си домейн към акаунт в Gmail и да го използвате като логин и адрес на подател/получател. Нещо повече, с G Suite не е нужно да създавате нов имейл акаунт. Достатъчно е да добавите домейна във Вашия административен панел, да определите конкретно как да изглежда пълния имейл адрес и това е всичко. Оттук нататък, Вашата пощенска кутия ще получи нов, професионален адрес, който клиентите Ви ще оценят.

Пространство за данни – 15 GB наистина ли е много?

При Gmail получавате 15 GB за начало. Това много ли е? Това зависи от няколко въпроса. На първо място – прикачените файлове към електронна поща могат да заемат няколко десетки MB, а замяната на такава кореспонденция с нови версии на файлове може да „превземе“ голямо място от свободното пространство. Освен това, пространството за акаунт в Google се споделя не само с поща, но и от Drive дискът и снимки. Ако синхронизирате данни със смартфона си на Android, може да се окаже, че няма толкова място за имейли. Разбира се, не Ви съветвам да спрете синхронизирането с Google облака – тази опция често е спасителен пояс в случай на повреда на смартфона или нулиране на данни.

Ако Вашата поща в Gmail набъбва с кореспонденция с прикачени файлове и бавно се приближавате до наложените лимити – инвестирайте в G Suite. Още в основния пакет (Basic) ще получите 30 GB пространство, а в случай на Business версия това е 1 TB (над 4 потребители – без ограничение). По лесен и най-важното бърз начин ще получите още повече възможности за удобен и сигурен обмен на информация. Не забравяйте – допълнителното пространство ще Ви послужи и за съхраняване на резервни копия на документи, проекти и други файлове, напр. в приложението Google диск.

Усъвършенствани антиспам филтри в G Suite

Нямаме голямо влияние върху действието на антиспам филтрите в Gmail. Възможно е да възникне ситуация, когато важна кореспонденция от клиента е блокирана поради чувствително съдържание или прикачени файлове. При G Suite можете да конфигурирате филтри за антиспам по много начини, нап. добавяйки  IP адреса на подателя в бял списък.

Управление на акаунти в G Suite – по-голяма сигурност за компанията

Конзолата за администриране в G Suite позволява да наложите блокиране на достъпа до важни данни за конкретен потребител в  една организация. Това е много важно, ако служител напусне компанията, тъй като той може да разполага с много бизнес информация. Това, от своя страна включва риск от загуба на конкурентоспособност и дори финансови санкции (напр. при изтичане на данни по някакъв начин). Следователно, администрирането на акаунтите е ключов аспект, който отличава G Suite от Gmail. Не е трудно да си представите ситуация, когато компания, използваща частни акаунти за електронна поща, среща проблем, свързан с прехвърлянето на задължения или споделянето на други на конкретни проекти като част от Google услуги. При обикновения Gmail, собственикът на компанията няма абсолютно никакъв контрол върху този тип дейности.

Посредством конзолата G Suite можете също така текущо да проверявате, дали служителите използват към своите пощи достатъчно силни пароли и да конфигурирате допълнителни защити при вход (напр. тестове).

Резервни копия на данни в Google

Някога чудили ли сте се какво ще стане, ако случайно изтриете файл от Drive диска? По-добре не тествайте това – безплатен Gmail акаунт не извършва резервно копие. При G Suite имате много повече възможности, включително активиране на извършване на резервни копия в Drive облак. Важното е, че такова копие ще се съхранява, докато не спрете дълго време да използвате даден акаунт или устройство. Така че нищо не пречи да възстановите файловете, които сте загубили, напр. 2 седмици по-рано.

Използвате Gmail във Вашата компания и искате да увеличите нейната сигурност? Възползвайте се от предложението на пакета G Suite в ionos.bg – https://ionos.bg/gsuite-basic/

Gmail с домейн на Вашата фирма? Възможно е!

G Suite включва Gmail поща, която можете да използвате с домейна на Вашата фирма. Ще получите и пакет от практически приложения на Google.


  • Полезна ли беше статията?
  • така   не
Generic filters
Tylko dokładne dopasowania
Szukaj w tytułach
Szukaj w treści
Filter by Article Categories
Чести въпроси
Регистрация на услуга
Клиентски панел
Домейни
Хостинг
Автоматичен инсталатор на CMS
база данни
FTP
електронна поща
Webmail
Програми за електронна поща
SSL сертификати
Website Builder
Microsoft Office 365
Google Workspace
сигурност
База знания
WordPress
или