Препоръчвани антивирусни програми за 2020 г. – най-добрите решения за бизнеса и дома

Компютрите и смартфоните в днешно време са еднакво уязвими към заплахите в мрежата. На тях съхраняваме все по-чувствителни данни, които са много ценни за киберпрестъпниците. Научете с кой антивирусен софтуер е най-добре да защитите устройството, което използвате на работното място и у дома.

Как действа антивирусната програма?

След инсталиране на компютър, зловредният софтуер може да въвежда промени във файловата система или скришно да краде чувствителни данни, като потребителски имена, пароли или номера на платежни карти. Антивирусната програма сканира файлове и контролира потока от данни в мрежата, сравнявайки ги с известни заплахи.

След откриване на малуер на устройството, антивирусната програма ще изтрие заразените файлове и ще блокира достъпа до опасни уебсайтове. Понастоящем, антивирусните програми също имат вградени добавки като мениджър на пароли, инструменти за родителски контрол, защита на уеб камерата и VPN. В зависимост от производителя обхватът на функционалността е различен.

Ефективна ли е безплатната антивирусна програма?

В мрежата има много заплахи, които търсят незащитени устройства, което прави „безплатно“ изтеглената програма по-добра от липсата на такава. Тя, обаче, не предлага пълна защита и не е в състояние да блокира някои заплахи в реално време. Безплатните версии обикновено са ограничени до няколко опростени функции, т.е. сканиране на дискове или търсене на зловреден софтуер в системата, т.нар. руткитове. Малко от безплатните версии на антивирусните програми имат напр. защита срещу рансъмуер. Възстановяването на данни след заразяване на устройство или мрежа на цялата организация е свързано с огромни разходи, както вече се увериха много потребители и не една компания. В заключение, безплатните антивирусни програми имат своите несъмнени предимства, но те не решават всички проблеми, свързани с мрежовите заплахи, а те се появяват все по-често.

Препоръчвани антивирусни програми за бизнес през 2020 г.

Поради нарастващия брой заплахи, всяко устройство трябва да бъде защитено. Това се отнася особено за смартфони и компютри, използвани в компаниите. Незащитените устройства отварят на хакерите и операторите на малуер вратичка за нанасяне на щети,  тоест кражба на чувствителни данни или изнудване с цел откуп за възстановяване на достъпа до блокирани файлове.

Самите щети, обаче, са само част от последиците от загубата на данни, тъй като в съответствие с разпоредбите на ОРЗД за неправилно съхранение и изтичане на данни има високи глоби. Коя антивирусна програма следва да изберете, за да защитите правилно инструментите на вашата компания?

Antyvirus Avast Internet Security

Avast е една от най-доверените антивирусни програми, базирани на най-новите технологии и дългогодишен опит в областта на сигурността. Благодарение на нея ще защитите Вашите компютри с операционна система Windows и ще можете да използвате, наред с други, сейф за пароли Avast Password, защита срещу рансъмуер и заплахи в мрежата.

Изтеглете антивирусната програма Avast, която е доказана антивирусна програма за компютри с операционна система Windows.

Bitdefender Internet Security

Bitdefender е доказана антивирусна програма, на която вече се довериха над половин милиард потребители. Освен усъвършенстваната защита на устройствата срещу злонамерен софтуер и рансъмуер, Bitdefender Internet Security също така ще ви позволи да криптирате файлове (много полезно от гледна точка на ОРЗД) и да защитите банкови транзакции.

Репутацията на производителя се доказва от факта, че много по-малки компании, предлагащи подобни решения, използват технологията Bitdefender. Пакетът Bitdefender Internet Security е достъпен в ionos.bg във версия за 1 и 3 позиции.

ESET NOD 32

NOD 32 е надеждна програма от компанията ESET, която работи на европейския пазар от много години, защитавайки компютрите и данните на потребителите. В Полша тя се използва от над 4 милиона потребители. Предимствата ѝ включват много бързи и ефективни инструменти за сканиране на файлове, наблюдение на поведението на програмите и блокиране на скрипт атаки, които използват уязвимости в защитите. Използвайки ESET, също ще активирате защита срещу фишинг, т.е. изнудване на данни от фалшиви уебсайтове и съобщения.

Антивирусната прогара ESET NOD 32 често се избира от компании за защита на устройства. За повече устройства, проверете ESET Security Pack, който защитава не само настолни компютри, но и мобилни устройства.

Каква антивирусна програма за операционни системи MacOS и iOS през 2020 г.?

Сред потребителите на iPhone и компютри с операционна система Mac съществува мит, че продуктите на Apple нямат вируси. Това убеждение доведе до загуба на данни или повреда на файлове на не едно устройство с лого ябълка, чийто пример е малуер XcodeGhost. Всяко устройство, свързано с интернет и съхраняващо данни, може да стане жертва на атака, поради което следва да инсталирате на тях антивирусен софтуер.

Norton Security Online

Доказано решение за Apple устройствата е Norton Security, който се специализира в защита срещу разрушителни атаки върху Вашето оборудване. Предлага се във версия за 1 или 5 устройства, а неговите специални характеристики включват, наред с други, пълна защита срещу криптиране на съдържанието, защита в реално време и модул против кражба, който ще позволи да намерите и да контролирате достъпа на устройството в случай на кражба или загуба на iPhone.

Bitdefender Total Security iOS

Антивирусната програма Bitdefender Total Security е една от най-комплексните антивирусни решения на пазара. Благодарение на тази антивирусна програма ще защитите всичките си устройства, независимо от тяхната операционна система – Total Security ще защити Windows, Android и macOS/iOS macOS, iOS. За потребителите на устройства на Apple, ключовата функция ще бъде последна. Като част от антивирусната програма, ще получите защита срещу фишинг и рансъмуер, както и достъп, наред с други, до мениджър на пароли и модул против кражба за смартфони.

Каква антивирусна програма за Android да изберете през 2020 г.?

Android е най-популярната операционна система – според последните данни на Statcounter той задвижва до 41% от всички устройства в света. Подобна популярност е свързана с голям брой заплахи, насочени към потребителите на тази система. Имайки предвид факта, че съхраняваме различни данни на нашите телефони: снимки, видеоклипове, контакти и документи, струва си да инвестирате в антивирусна програма.

Оставянето на Вашия смартфон без защити е много рисковано решение. На първо място, това произтича от политиката за актуализиране на устройствата в зависимост от производителя. По-малко известните марки не въвеждат нови опции за сигурност и много често изоставят поддръжката в полза на новите модели смартфони. Не може да се разчита на филтри, които улавят злонамерени приложения в магазина на Google Play – почти 50% от новите заплахи се предават през механизмите на магазина. Вижте и друга статистика защо е нужно да имате антивирусна програма за Android.

Какво решение препоръчваме за мобилни устройства с Google система? Една от най-препоръчваните програми е Kaspersky Internet Security. Мобилният софтуер на Kaspersky сканира Вашето устройство и посещаваните уебсайтове в реално време, което е много важно в контекста на специфичното използване на смартфоните. Приложението Kaspersky предлага също защита срещу кражба, опция за филтриране на разговори и SMS, както и разширен контрол на достъпа до приложения.

Антивирусна програма за домашни устройства – кои решения си заслужават внимание?

Не само фирмените устройства се нуждаят от защита. Домашните устройства, като таблет на детето или общия семеен компютър, също са изложени на риск от атака. Вирусите, фишингът и приложенията, които злоупотребяват с достъпа до данните на устройството, могат да въведат нежелани промени или да прочетат поверителна информация, като потребителско име и пароли за развлекателни приложения или платформи за игри.

Устройствата в дома са много специфична категория, тъй като възрастовата разлика между членовете на домакинството води до различен подход към използването на мрежата. За родителите ще бъдат важни функции като сигурно банкиране, защита срещу рансъмуер и мениджър на пароли. При децата от ключово значение е защитата в реално време, защитата на уеб камерата и модула против кражба. Допълнително предизвикателство може да бъде ситуацията, когато семейството използва различни типове устройства и операционни системи.

Като родител си струва да инвестирате в антивирусен пакет, който подхожда към защитата по комплексен начин. Ето защо тук препоръчваме Bitdefender Family Pack – той е много добро решение по няколко причини, но едната от тях е особено важна: осигурява професионална защита без ограничения на устройствата, независимо от тяхната операционна система. Благодарение на Family Pack ще защитите компютри с операционни системи Windows и Mac, както и телефони с операционни системи iPhone и Android. Заедно с усъвършенстваната защита срещу злонамерен софтуер и рансъмуер, ще получите инструменти за родителски контрол и такива за оптимизация на работата на устройствата.

Защитете настолните компютри, Mac и мобилни устройства

Антивирусната програма Norton Security Online вече защитава 50 милиона души по целия свят. Ежедневно тя защитава до 175 милиона устройства.


  • Полезна ли беше статията?
  • така   не
Търсене
Generic filters
Tylko dokładne dopasowania
Szukaj w tytułach
Szukaj w treści
Filter by Article Categories
Чести въпроси
Регистрация на услуга
Клиентски панел
Домейни
Хостинг
Автоматичен инсталатор на CMS
база данни
FTP
електронна поща
Webmail
Програми за електронна поща
SSL сертификати
Website Builder
Microsoft Office 365
Google Workspace
сигурност
База знания
WordPress
или