Какво е необходимо за създаване на онлайн магазин в WordPress?

Електронната търговия в момента е най-бързо развиващият се сектор на дребно в света и се очаква онлайн продажбите да се удвоят до 2020 г. Независимо дали продавате физически стоки, цифрови файлове за изтегляне или услуги, никога не е имало по-добър момент да отворите свой онлайн магазин. Въпросният WordPress разполага с необходими инструменти за стартиране на професионален онлайн магазин. Представяме Ви информация, която ще бъде полезна за стартиране на Вашето приключение с електронната търговия с помощта на WordPress.

WordPress спрямо други платформи за продажби

Предприемачите търсят платформи, на които биха могли да предлагат и продават своите продукти или услуги възможно най-бързо. Големите платформи за електронна търговия като Shoper или Shopify могат да поддържат онлайн магазин срещу месечна или годишна такса, която включва лесна конфигурация на магазина и определен набор от функционалности, достатъчни за стартиране на продажбите. Възможностите на WordPress малко надхвърлят този тип решения и със сигурност ще се харесат на хората, които искат да изградят магазин от нулата и да имат контрол върху всеки визуален или програмен аспект.

SaaS и WordPress – какви са разликите?

Изграждането на онлайн магазин с помощта на WordPress започва с избора на доставчик на хостинг услуги, защото за разлика от софтуер от типа SaaS, скоростта и стабилността на действието на софтуера зависи от възможностите на хостинга. Това е основната разлика между дадените решения.

При модела SaaS операторът се грижи за разработката на софтуера и скоростта на действие въз основа на своите физически сървъри. Това обаче най-често се купува от възможностите за намесване на код на магазина, неговата поправка и персонализиране спрямо личните нужди. При WordPress, по принцип имате свободата да променяте графичния дизайн, скриптове и избора на плъгини – тук няма ограничения, с изключение на наличните сървърни параметри, които получавате в закупения хостинг пакет. Независимо от избрания от Вас път, Вашият онлайн магазин трябва да отговаря на три правила:

  • той трябва да бъде визуално привлекателен (това не значи да използвате всички цветове!),
  • той трябва да е сигурен при етапа за вход, регистрация и транзакция,
  • той трябва да е удобен за потребителя (да има четливо и ясно съдържание, комбинирано с бързина на действие на страницата).

Какво представлява Woocommerce?

WooCommerce е най-популярният плъгин за електронна търговия за WordPress в света, благодарение на който работят почти една трета от всички онлайн магазини по целия свят. Той е достъпен напълно безплатно в хранилището за плъгини WordPress чрез административния панел. WooCommerce съдържа всички инструменти, които позволяват да изградите основен магазин, включително с основна тема, която има функцията за показване на продуктови карти.

Освен WooCommerce, потребителите на WordPress могат да използват плъгини, позволяващи въвеждането на конкретни и специфични функции в своя магазин. Пример за такъв плъгин е IThemes Exchange, който се предлага, както в безплатна, така и в премиум версия. Това е много полезно решение, когато Вашият магазин предлага, както физически, така и дигитални продукти или ограничено обучение, например за конкретна група потребители (членове на общност или абонати).

Добавки за WooCommerce – платени или безплатни?

Докато самият плъгин WooCommerce е 100% безплатен, то плъгините, които увеличават броя на функциите и възможностите на тази добавка, се делят на безплатни и платени. Безплатните версии обикновено имат много ограничени функционалности и минимална техническа поддръжка. Използването им в магазина Ви не изисква допълнителни регистрации или приемане на правилници. Някои от опциите, съдържащи се в тях, са достатъчни, за да започнете приключението с електронната търговия. С развитието на магазина, обаче, ще забележите, че те няма да са достатъчни за текущата обработка на поръчки или за намиране на нови клиенти. В тази ситуация си струва незабавно да се изберат платени разширения, със специална поддръжка от специалисти.

Избор на подходяща тема за Вашия магазин

Една от първите стъпки след инсталирането на WordPress е да изберете тема на магазина. Има стотици теми за електронна търговия, достъпни директно от работния плот на WordPress, както и от външни сайтове. Много от тях са специално проектирани да поддържат електронната търговия с обширни функции за представяне на цифрови и физически стоки.

Изборът на тема, специално подготвена за електронна търговия, която допълнително ще отразява Вашата марка и тип бизнес, може значително да подобри процеса на покупки във Вашия магазин. Ето защо трябва да обмислите платени теми, достъпни например на уебсайта на Template Monster. Цената на такова решение зависи от автора и може да варира от няколко десетки до няколкостотин долара. Цената включва, както техническа поддръжка, така и редовни актуализации на темата.

Примерна тема за онлайн магазини, базирана на WordPress.

Какви плъгини за WordPress увеличават функционалността на магазина?

Вашата тема на WordPress определя външния вид и оформлението на страницата, но за да добавите пълен набор от функции на магазина към нея, трябва да инсталирате, освен WooCommerce, още няколко плъгини, посветени на онлайн продавачите. В зависимост от естеството на Вашия онлайн бизнес, трябва да помислите за инсталиране на такива добавки като:

  • електронни разплащания,
  • чат на живо с клиенти,
  • удобни формуляри за регистрация и вход,
  • управление на дигитални продукти,
  • плъгини, подобряващи позиционирането на магазина,
  • плъгин тип cache за ускоряване на действието на магазина.

Грижа за сигурността на онлайн магазина

Всеки онлайн магазин се среща с определено количество чувствителни клиентски данни, като например самоличност, местоположение или информация за кредитна карта. Вашите клиенти трябва да са сигурни, че тази информация ще бъде защитена срещу кражба и злоупотреба. Най-добре е да предприемете допълнителни стъпки за защита на личната информация на Вашите клиенти.

Помислете за добавянето на SSL сертификат (Secure Socket Layer) към сайта и да актуализирате Вашата страница и всички инсталирани на нея плъгини. По-голямата част от хакерските атаки на страници са свързани с неактуални версии, както на WordPress, така и на добавки.

Хостинг, създаден за Wordpress

Имате ли WWW страница във WordPress? Ние също обичаме тази система за уебсайтове. Ето защо създадохме хостинг специално за нейните потребители.


  • Полезна ли беше статията?
  • така   не
Generic filters
Tylko dokładne dopasowania
Szukaj w tytułach
Szukaj w treści
Filter by Article Categories
Чести въпроси
Регистрация на услуга
Клиентски панел
Домейни
Хостинг
Автоматичен инсталатор на CMS
база данни
FTP
електронна поща
Webmail
Програми за електронна поща
SSL сертификати
Website Builder
Microsoft Office 365
Google Workspace
сигурност
База знания
WordPress
или