Какво е домейн?

Домейнът е уеб адрес, зададен на всяка WWW страница. Състои се от име и разширение. Името, посредством което може да я намерите в интернет, е уникално.

Какви са типовете домейни?

От какво да изхождате при избора на домейн, какво да имате предвид? Избирайки име, можете да наблегнете на едно от многото разширения, напр. .bg, .org, .com. Зависи от обсега на работа. Ако лицето или компанията искат да бъдат лесно намирани в глобалните интернет ресурси, трябва да избере глобален домейн.

Тази категория включва разширения: .com (компании), .info (информация), .edu (образование), .gov (правителство). Днес разделението на домейни е условно. Това е особено очевидно по примера на страници с разширение.com. В момента, сайтовете с това разширение са универсални и дори по-често срещани от националните домейни. NTLD домейните също стават все по-популярни.

Какво представляват националните домейни? Всяка държава има заделено съкращение, състоящо се от две букви, например .pl е Полша, .be Белгия и .pe Peru. Според статистиката на изследователския институт NASK, който се занимава с регистри на домейни, 67% от всички полски адреси са имена с разширение .pl. Само 16% са функционални домейни с разширение .com.pl

Ако искате да разширите уебсайта си с магазин, блог или други допълнителни функционалности, използвайте опцията за създаване на поддомейн. Това е интернет адрес, който се създава под основния домейн. Благодарение на това, можете да откроите няколко отдела. Можете да регистрирате домейн чрез нашата бърза търсачка на адрес https://ionos.bg/domains/.

Струва ли си решението за регионален адрес?

Поради нарастващия брой страници в глобалната мрежа, струва ли си да намалите обсега на Вашия сайт и да изберете разширение, касаещо най-близката околност? Това е добро решение за предприемачи, работещи на локално ниво.

Клиент, който въведе „физиотерапия Oлщин“ в търсачката, лесно ще намери в резултатите от търсенето предприятие, което използва регионалния домейн .olsztyn.pl. На такива адреси можете също да намерите уебсайтове на локални организации и институции, напр. pck.lodz.pl, muzeum.wloclawek.pl.

Закупуването на домейни с регионално разширение също е добра идея за компании, които оперират на територията на цялата страна, но имат клонове в областни градове. Закупувайки адреса компания.град.бг за всички клонове, по-лесно е да намерите сайт за клиенти от всички региони. Резервацията на всички възможни адреси ще предпази от кибернастаняване, т.е. регистрация на интернет адреси на известни хора или компании, идентични с името на избраната компания и тяхната препродажба на завишена цена. Предотвратяването на това явление е защита срещу незаконната употреба на търговската марка в името на интернет страницата.

Кога ще изтече домейнът?

Всеки адрес има свой жизнен цикъл, изчислен от момента, в който домейнът бъде регистриран. Този цикъл зависи от регламентите на регистъра на този, който управлява дадения адрес (за домейни .pl – с това се занимава NASK) и от типа на разширението. При удължаването на валидността на домейна се изисква допълнителна такса, която се начислява от регистър, например NASK. Ако не удължите валидността на домейна, след времето, посочено в регламентите, той ще се върне към хранилището от безплатни имена. Тогава, някой друг ще може да купи Вашия адрес.

Зает домейн, как да го откупя?

Ако избраното име е взето, проверете неговата наличност в борсата за домейни. В ionos.bg можете да закупите домейн, който произхожда от такава борса. Не бива да се страхувате от подобно решение, тъй като е удобен и проверен оборот на адреси от вторичния пазар. Адресите, които могат да бъдат закупени, са регистрирани, поради което борсата гарантира сигурност на транзакцията и за двете страни. Средствата най-често се изпращат чрез доверителна сметка Escrow. В ionos.bg процесът на прехвърляне на домейн текущо се следи, а закупуването на адрес се извършва директно от настоящия собственик на уебсайта посредством ionos.bg.

Регистрирайте домейн и вземете евтин хостинг

Регистрирайте собствен адрес в интернет още днес. Дори ако Вашият мечтан домейн е зает, нашата интелигентна търсачка ще Ви подскаже допълнителни възможности.


  • Полезна ли беше статията?
  • така   не
Generic filters
Tylko dokładne dopasowania
Szukaj w tytułach
Szukaj w treści
Filter by Article Categories
Чести въпроси
Регистрация на услуга
Клиентски панел
Домейни
Хостинг
Автоматичен инсталатор на CMS
база данни
FTP
електронна поща
Webmail
Програми за електронна поща
SSL сертификати
Website Builder
Microsoft Office 365
Google Workspace
сигурност
База знания
WordPress
или