Защо си струва да създадете уебсайт в WordPress?

Над 1/3 от уебсайтовете в света са базирани на WordPress, от малки блогове до сложни уебсайтове на най-големите корпорации като Sony, Time Inc., New York Post или NBC. Въпреки че не е единствената безплатна система за управление на съдържание в уебсайтове, потребителите го ценят, заради уникалността на много функции и гъвкавост при създаването на уебсайт за всякакви цели. Това го прави най-избраната CMS (Content Management System), но има много повече причини за неговата популярност.

Мнения за WordPress

WordPress е в горната част на списъка с трите най-често използвани системи за изграждане на уебсайтове в света. Joomla е на второ място, а Drupal затваря подиума. Всички тези системи са безплатни и широко достъпни за изтегляне и инсталиране на хостинг. Всеки от тях е снабден и с добавки, които подобряват работата на сайта и дават възможност за адаптирането му към индивидуалните нужди на потребителя. Как стана така, че WordPress стана номер 1? Дяволът е в детайлите, както обикновено.

С течение на годините WordPress се превърна в софтуер, който е по-отворен за начинаещите потребители, а успехът му се дължи предимно на лекотата на инсталиране и първото т.нар. добро впечатление. Потребител без технически познания много по-бързо ще се ориентира в интерфейса на WordPress, отколкото на Joomla или Drupal. Голямото предимство на WordPress е, че в продължение на няколко години той систематично улеснява самостоятелното създаването на сайтове чрез допълнителни редактори (т. нар. Page Builders), достъпни под формата на плъгини (инсталирането на които е също тривиално). Доколкото споменатите редактори са противоречиви сред професионалистите, кодиращи теми по поръчка, то за начинаещите те са чудесен начин за създаване на собствен уебсайт, който бързо ще се превърне в естетичен блог, онлайн магазин или обикновена страница-визитка.

Joomla и Drupal, въпреки използването на подобен език за програмиране, не са толкова лесни, колкото WordPress, а правилата за работа и създаване на страници с тяхна помощ не са толкова прозрачни за начинаещи. Това обаче не означава, че това са по-лоши решения – те са просто различни, насочени към по-опитни потребители.

WordPress и неговото приложение

Въпреки че първоначално WordPress е създаден за блогове и свързан с тях друг вид публикуване в мрежата, сега той работи в много по-широка област. Гъвкавостта му, в комбинация с голяма общност, създаваща добавки, го прави първия избор за управление на обширни уебсайтове на големи международни корпорации, както и на малки компании, еднолични фирми или блогъри, които искат да популяризират марката си не само в социалните медии.

Уебсайтовете, изградени с помощта на WordPress, могат да станат онлайн магазини (благодарение на плъгина WooCommerce), да представят портфолио на фотограф или програмист, да служат като информационен сайт за конкретна общност и дори като портал за публикуване на подкасти. Това, в което WordPress е особено силен, е готовност за действие „out of the box“ (веднага след инсталирането). След стартиране на приложението, веднага получавате достъп до всички необходими елементи за публикуване на записи, статии, както и редактиране на вида. Инсталирането на следващи плъгини само разширява вече богатия набор от възможности.

WordPress е решение за начинаещи и професионалисти

WordPress също е интересен случай, свързващ начинаещи с професионалисти. Първите го избират поради бързото и лесно създаване на съдържание, докато вторите използват WordPress по финансови причини – програмират собствени добавки, предлагат одити на уебсайтове и дори защити на сайта срещу кибер престъпници.

Всичко, от което се нуждае потребителят, за да стартира уебсайт в WordPress, е име на домейн и хостинг. Има опция за стартиране на сайт на адрес: wordpress.org, но той включва редица ограничения на основно ниво, напр. управление на добавки или позициониране на уебсайтове.

Ако искате да стартирате уебсайта си в WordPress – инвестирайте в хостинг. В ionos.bg ще намерите решение, посветено на ентусиастите на този софтуер под формата на Hosting WordPress SSD – със съвременни SSD дискове, осигуряващи бързо зареждане на WWW страници и стабилно действие с голям потребителски трафик. С едно кликване ще инсталирате WordPress и благодарение на резервно копие, съхранявано до 7 дни назад, можете да се чувствате сигурни, когато управлявате онлайн бизнес.

Теми и плъгини за WordPress – Посредством тях можете да създадете произволен уебсайт

Страница-визитка? Фирмен блог? Онлайн магазин? Или може би уебсайт за набиране на персонал? WordPress предлага на потребителите редица възможности под формата на плъгини и теми, които са полезни за усъвършенстване на вида и функциите на новия уебсайт. Тук практически няма ограничения, с изключение на време и финанси. Благодарение на WordPress можете да създадете всякакъв тип уебсайт. Голяма заслуга в това има лоялната и голяма общност, която систематично развива възможностите на WordPress с нови допълнения.

Какво представляват плъгините за WordPress?

Плъгините, т.е. добавките, са парчета код, проектирани за изпълнение на определени задачи като част от обслужване на уебсайт. Те позволяват на потребителите да оборудват своя уебсайт с решения като електронни магазини, галерии, формуляри за контакти и др. Ако е необходимо, плъгините могат да бъдат активирани, деактивирани и деинсталирани. Поради техния характер и влияние върху функционирането на сайта, си струва редовно да се актуализират. Старата версия на добавка може да помогне на хакерите да поемат контрола над уебсайт.

Много плъгини са достъпни безплатно, веднага през официалното хранилище в самото приложение. Освен това, в мрежата има стотици уебсайтове, в които можете да закупите платени добавки или елементи изработени по поръчка. За най-популярните сайтове от този тип можете също да разчитате на техническа поддръжка и актуализации, за да подобрите или добавите нови функции.

WordPress е полезен при позициониране и SEO

Позиционирането на уебсайт в Google отнема много време и често изисква специализирани знания и наблюдение на действията на конкурентите. Ключът към високата позиция в Google и други търсачки е правилната структура на уебсайта и оптимизиране на съдържанието и ключовите думи. При WordPress потребителите имат малко по-лесна задача, тъй като общността е създала няколко добавки, които позволяват сами да позиционирате сайта.

Монетата има две страни – SEO плъгините за WordPress имат недостатък, а именно … работата с тях отнема много време. Големият брой функции и възможността за оптимизиране дори на един елемент от сайта водят до изчерпване на деня за най-важния елемент, т.е. управление на бизнеса. Ако нямате време да разработите своя собствена SEO стратегия и искате да се съсредоточите 100% върху управлението на компанията – потърсете помощ от нашите специалисти. Независимо от бранша, ще направим уебсайта Ви по-видим в Google.

WordPress изглежда добре на смартфоните

Респонзивност, т.е. адаптиране вида на страницата с други устройства, напр. мобилни, също е фактор, отчитан в класациите на Google. Второ, той позволява на читателите да разглеждат страниците по удобен начин, запазвайки идентично съдържание, а това е важно при представяне на офертата на компанията или онлайн магазина. Тук, WordPress е пример за подражание. Почти всички теми (както платени, така и безплатни), които се появяват през последните години, са разработени с RWD технология.

Поддръжката на WordPress идва от цял свят

Общността, обединена около WordPress, се намира на всеки континент. Това от своя страна влияе върху наличието на добавки (плъгини) на различни езици, включително български. Най-популярните, най-изтеглените добавки са 100% преведени на родния ни език. Групата за поддръжка и ентусиастите на WordPress  са отговорни за актуализирането на WordPress и правилната му защита. Общността на WordPress също участва в много дейности в полза на потребителите: организиране на WordPress лагери по целия свят и подкрепяне на развитието на локални групи потребители на WordPress.

ionos.bg подкрепя WordPress!

Всеки втори уебсайт в Полша използва хостинг от ionos.bg. Повече от 21 години ние подкрепяме полските компании в разработването на тяхната онлайн оферта, а WordPress е софтуерът, който най-често се избира на нашата платформа за обслужване на интернет страница. Стабилността и надеждността на услугите са възможни, наред с други благодарение на PHP версия 7.3 и специалната техническа поддръжка, както и на Apache сървъра, осигуряващ пълна съвместимост с най-популярните добавки за изграждане на уебсайтове на WordPress.

WordPress Hosting SSD пакетите са достъпни на адрес: https://ionos.bg/wordpress-hosting/

Хостинг, създаден за Wordpress

Имате ли WWW страница във WordPress? Ние също обичаме тази система за уебсайтове. Ето защо създадохме хостинг специално за нейните потребители.


  • Полезна ли беше статията?
  • така   не
Generic filters
Tylko dokładne dopasowania
Szukaj w tytułach
Szukaj w treści
Filter by Article Categories
Чести въпроси
Регистрация на услуга
Клиентски панел
Домейни
Хостинг
Автоматичен инсталатор на CMS
база данни
FTP
електронна поща
Webmail
Програми за електронна поща
SSL сертификати
Website Builder
Microsoft Office 365
Google Workspace
сигурност
База знания
WordPress
или